Ena Sikira

Moje ime je Ena Sikira

Imam 18 godina i učenica sam trećeg razreda Gimnazije “Muhsin Rizvić” u Kaknju.

Za sebe mogu reći da sam  pozorišno dijete. Odrastajući na daskama koje život znače, imala sam priliku iskazati se kroz mnoge uloge.

U glumi, kao umjetničkom izrazu, sam prepoznala mnoštvo mogućnosti za detaljnu analizu današnjeg društva, promociju pozitivnih vrijednosti i ukazivanje na brojne društvene anomalije. Svoje glumačke vještine koristim da ukažem koji su to problemi s kojima se mladi danas susreću i šta mi mladi, pojedinci i kompletna zajednica, možemo poduzeti da se ti problemi riješe.

Brojne su predstave u kojima sam sudjelovala kroz rad Dramskog stidija i škole glume a iz kojih smo poslali univerzalne poruke o tome šta je današnji čovjek, kako se suočava sa izazovima, koje su njegove vrline i slabosti. Svakom predstavom društvu smo htjeli poručiti da možemo biti bolji. Naročito sam ponosna na predstavu “Pozdravi nekog” u kojoj moji prijatelji i ja ukazujemo na značaj društva u odrastanju djeteta bez jednog ili oba roditelja.

Član sam i Lokalnog tima Kakanj Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini. Kroz rad u toj organizaciji uspjela sam animirati svoje vršnjake tako što sam zajedno sa timom organizovala mnogobrojne aktivnosti, seminare, prezentacije i edukacije, te sam prisustvovala mnogim kampovima drugih LT-ova. Moj je cilj, vlastitim društvenim angažmanom, potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje u društvenim procesima i tokovima. Treba nam vaša podrška, treba nam vaše sudjelovanje!