Radionicom na temu razvoja inovacija kroz primjenu Design Thinkinga, trener Dzenan Šarić, u Kreativnom inovacijskom centru je započeo program KICK out local problems. Program će trajati 45 dana a sadrži 3 modula obuke, mentorstvo u procesu razvoja inovacija i podršku u prikupljanju sredstava.
Program KICK out local problems namijenjen je mladim ljudima koji žele aktivno učestvovati u poboljšanju naše lokalne zajednice, i spremni su prihvatiti izazove. Grupa njih, okupljena oko Lokalnog tima ASuBiH Kakanj, prepoznala je značaj programa i podržala organizaciju prve radionice.
Program je inače otvoren prema svim mladim ljudima u Kaknju. Cilj programa je da mladi sa različitim znanjima i interesima unaprijede svoje znanje i vještine kako se razvijaju inovacije u skladu s potrebama zajednice i nađu rješenja za određene probleme.
Programe KICK-a implementira Udruženje „Alternative“ Kakanj u suradnji sa JU KSC Kakanj i uz podršku Općine Kakanj.
KICK je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) #ReLOaD