U Kruševcu je nedavno realizovan projekat CAPTAINS – Creativy against Passivity: Theatre Averts Imposing of Nationalism and Separatism. Projekat CAPTAINS je razmjena mladih ljudi koji su aktivni u dramskim grupama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji. Prevencija nacionalizma i separatizma među mladima na Balkanu je suština projekta, a cilj mu je da se kroz direktan kontakt i stvaralačke aktivnosti podstakne upoznavanje, povjerenje i prijateljstvo iz partnerskih organizacija, te da se time pokušaju suprotstaviti stvaranju atmosfere nepovjerenja, straha i netrpeljivosti među stanovnicima regiona koju šire političari u ostvarivanju svojih interesa. U projektu su učestvovali mladi iz BNP Zenica, JU KSC Kakanj, Centra za kulturu Zavidovići, Bazaarta (Beograd), Centra za kulturu Trešnjevka (Zagreb), Centra za kulturu Čakovec, AkustikUm iz Tuzle, Korifej teatra iz Kolašina i Dramskog studija Prazan prostor (Podgorica).

U projektu je učestvovala i članica EPP tima Ena Sikira, a njeni dojmovi su:

„Projekat CAPTAINS  je za mene bio jedno nezaboravno iskustvo. Pored toga što sam upoznala jedan novi grad, upoznala sam i veliki broj zaljubljenika u teatar. Kroz radionice glume i rad na zajedničkoj predstavi sa mladima iz regiona svakim danom pravili smo iskorak prema razbijanju predrasuda s kojima se susrećemo u poslijeratnom vremenu. Iako smo rođeni i odrasli poslije rata, ali opterećeni pričama odraslih, nerijetko smo  svjedoci vrijeđanja među mladima po osnovu nacionalnosti. Zato je ovo jedan mali korak ka velikom cilju.“

Projekat se završio zajedničkom predstavom “Crveno sunce” čiji su kreatori svi učesnici vođeni Ivonom Marciuš i Nemanjom Mijovićem koji su također kao mladi učesnici preuzeli odgovornost i uobličili materijale dobijene tokom devetodnevnih radionica.

Mladi iz regiona  ponijeli su nova znanja, vještine i iskustva koja su im značajna podrška procesima stvaranja tolerantnijeg društva.

Projekat sufinansira Evropska unija kroz Erasmus + i KA1 mobilnost mladih, program neformalnog obrazovanja za mlade.